• Home
 • Bloc
 • Girona Temps de Flors 2017: En setge
Abèlia i Mel per Girona Temps de Flors 2017. Fotografia de Sara Cuadrado

Girona Temps de Flors 2017: En setge

En setge! Tròpic contra glaceres, verd contra blanc, la reina de les Neus contra el jaguar. I és que ens hem estrenat a Girona Temps de Flors amb un muntatge titulat “En setge”. Gràcies a l’Associació d’Amics de les Flors de Girona, vam poder emplaçar la nostra creació en un lloc magnífic: els soterranis de la catedral.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Als soterranis!

Era la voluntat de l’Associació donar lloc a professionals vinculats amb món de la floristeria, pel que se’ns va demanar que en les nostre composicions hi hagués molta presència de flor natural. I els soterranis ens oferien l’ombra i la frescor per fer possible que els muntatge amb flor fresca resistissin amb dignitat el pas dels dies i de 100.000 visitants.

Per al nostre muntatge, vaig partir de la importància de la flor natural per convidar a una reflexió sobre com el canvi climàtic podrà afectar, també, el món de la floristeria. Caldrà veure com la sequera, la desertització i la pèrdua de biodiversitat pot afectar aquest àmbit.

Atès que no feia per a l’exposició presentar un espai desèrtic, vaig crear una contraposició entre un espai tropical, típicament càlid, i un espai més propi d’una glacera. A nivell estètic, em vaig inspirar en els quadres d'Henri Rousseau per a l’espai tropical, pel que vam prendre com a protagonista de la història, l'enfrontament d'un felí contra una persona. No obstant i això, el nostre felí, en lloc de ser un tigre, era un jaguar negre. El jaguar simbolitza el món globalitzat i industrial, de color negre petroli, que avança perillosament cap al món gelat i el va desfent, mica en mica.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017. Fotografia de Sara Cuadrado Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Per al muntatge floral de l’espai tropical, vam usar plantes presents als quadres de Rousseau, com les kènties, les areques, aràlies i sansivieres, totes elles procedents de Vivers Moner.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017. Fotografia de Sara Cuadrado

Al fons d’aquesta part, la Brigada ens va muntar una estructura metàl·lica on vam crear una tapís de flor tropical, amb fulles variades, diversos tipus d’helicòrnies, pinyes rosades, plàtans, etc. Totes les plantes escollides tenien les flors amb punxes vertical per tal de subratllar la sensació d’agressivitat latent. De la mateixa manera, es van escollir colors de gammes càlides que oscil·laven entre el vermell, el fúcsia i el groc.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017. Fotografia de Sara Cuadrado Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017. Fotografia de Sara Cuadrado

Els testos de les plantes els vam tapar amb una composició de fulles tropicals i vam ubicar en jaguar damunt una plataforma de molsa danesa molt flonja. Al costat del jaguar, hi vam col·locar el cartell de l’espai, on s’informava del seu significat i dels participants i empreses patrocinadores: Abèlia i Mel, Limbo i Tandem Deco.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017. Fotografia de Sara Cuadrado

Un món glaçat

En l’altre extrem del muntatge hi trobem l’espai de glacera, pel que em vaig inspirar en el conte de la “Reina de les Neus” d’Andersen i en l’estètica dels quadres de Pietr Brueghel. Curiosament, uns quadres pintats durant un dels “petits” canvis climàtics de la nostra era, però en aquest cas, un canvi gèlid.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017 Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Així doncs, vam prendre els tons freds dels quadres del pintor holandès i la gran presència de color negre, per, d’una banda, lligar el cromatisme de l’espai tropical amb el de la glacera, i de l’altre, dotar d’un toc sinistre a la nostra reina de les Neus.
Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017 Per aquest espai, la Brigada ens vam crear una estructura vertical on vam instal·lar prop de 50 branques de pollancre. Aquestes branques ens van servir de base per ubicar-hi una dotzena de flors-corb, creades en paper de pinotxo negre. De les branques, també hi vam penjar diversos porta-esmpelmes amb molses blanques i flor de cera.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017 Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Als quatre vèrtexs de l’estructura, hi vaig crear rams en forma de gota invertida. Els de l’extrem esquerra, tenien més presència de verd, mentre que els de la part dreta, comptaven amb flor liofilitzada (galzeran i hortènsia) per reforçar la sensació de glaçat.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

En la part esquerra de la glacera s’hi van col·locar quatre taules de color negre, amb robes negres que també es repeteixen al llarg de la composició per donar ritme i vincular unes parts amb les altres. Damunt de cada taula, hi vaig crear una composició barroca (dues de mitja lluna i dues en forma de bola), arranjaments típics de palaus nòrdics. Dues de les taules i els porta-espelmes de mercuri foren cedits per Tandem Deco.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017 Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017 Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

A la part dreta, hi vam ubicar la reina de les Neus, en posició d’acabar de baixar d’un gronxador. En el projecte inicial, jo havia pensat en un personatge més innocent i tendre, però membres de l’equip em van suggerir de donar una volta al personatge i fer-lo més inquietant. Així doncs, en lloc d’estar gronxant-se, la nostra reina s’està preparant per al setge i ha baixat del gronxador. En una de les mans, hi duu una espasa de fusta, pintada en color negre decapat.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Aquesta reina s’ubica en diagonal directament davant del jaguar, i ha estat creada a partir d’un maniquí i un vestit cedits per la boutique Limbo. Per a la cabellera, vam escollir una perruca sedosa de color blanc trencat, que ens permetia harmonitzar amb el color del vestit i de les composicions florals.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Quant a les flors usades en la glacera, la part de l’esquerra presenta més elements verds, com falgueres, salal, asclèpia verda i esparraguera; i flor de blanc pur, com ara peònies, liciànthum, roses, clavells, ranuncles, hypericum, delphiniums i tulipans “parrot”.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017 Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

En l’extrem dedicat a la reina de les Neus, els colors verds i blancs es van entrellaçant amb els grisos i beixos. Les peònies passen a ser de blanc trencat i s’acompanyen de cards tenyits en cru, flor de cera i alguns tocs de flors blanques com liciànthum, delphinius i els tulipans “parrot”. I els verds van donant pas al seneci i a la brúnia, i a fulles liofilitzades de lunària i galzeran.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Finalment, vaig donar un toc màgic a la zona de la glacera, repartit neu polimèrica sobre es composicions de terra, talment si acabés de nevar.

Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017 Muntatge d'Abèlia i Mel per a Girona Temps de Flors 2017

Quant a la il·luminació dels espais, vam optar per tons càlida en l'ambient tropical i per il·luminació en picat i tons fred en la part de la glacera.

El making-off

Una setmana després d’haver inaugurat el muntatge m’adono del gran esforç que ha suposat crear-lo. Abans, quan visitava l’exposició, no acabava de ser conscient del que suposa fer un muntatge en ple Barri Vell de Girona i en un espai on habitualment no hi ha flors. Elements tan bàsics com l’avituallament d’aigua o la llençada de deixalles, són tot un repte.
En el nostre cas, cal afegir-hi el fet d’haver de treballar en alçada per l'estructura de branques, que va fer que el muntatge fos molt laboriós i complex.

Us deixo algunes de les imatges del com-s'ha-fet i del planejament del projecte perquè veieu com vam haver de treballar. Han estat més de 500 hores de feina de 7 persones, entre la creació del projecte, la compra de material i la implementació real.

A partir de la desena fotografia són de Sara Cuadrado (i ja es nota!).

 • 8

  8

 • 9

  9

 • 7

  7

 • 6

  6

 • 5

  5

 • 4

  4

 • 30

  30

 • 29

  29

 • 28

  28

 • 27

  27

 • 26

  26

 • 25

  25

 • 3

  3

 • 24

  24

 • 23

  23

 • 21

  21

 • 22

  22

 • 20

  20

 • 2

  2

 • 19

  19

 • 18

  18

 • 17

  17

 • 16

  16

 • 15

  15

 • 10

  10

 • 14

  14

 • 13

  13

 • 12

  12

 • 11

  11

 • 1

  1

  Campanya a les xarxes

  Per tal de picar la curiositat dels visitants, vam crear, juntament amb Sara Cuadrado, una campanya de promoció de l'espai a les xarxes socials. Per fer-ho vam ubicar el nostre jaguar en diversos espais del Barri Vell, jugant amb l'efecte sorpresa que suposa trobar un felí enmig de Girona. S'ha de dir que amb la primera fotografia moltes persones es van creure que l'animal era real... Disculpeu-nos per la broma!

  Una de les imatges fou escollida per Girona Street Photography com a la millor imatge de Girona del dia!

  Agraïments

  I tota aquesta feina no hagués estat possible sense l’ajuda de molta, molta gent!

  En primer lloc, gràcies a la paciència del meu company de viatge, Mateu Terradas, que va aconseguir que la meva família continués navegant sense naufregar. A les meves dues filles per adaptar-se als canvis d’agenda i fer-ho tan fàcil. I als avis per fer de cangurs i transportistes d’urgència.

  En segon lloc, al magnífic equip de voluntaris, que juntament amb mi, han creat, fulla per fulla i flor per flor aquest projecte. Moltes gràcies T-Bird, Margarita Boadella, Sònia Borrell, Sara Cuadrado, Esther Ros, Chris Russell i Melani Schröeder pel vostre temps i comprensió. Sense el vostre bon humor i paciència hagués estat molt difícil capejar els imprevistos i fer possible el projecte. Sou fantàstics!

  En tercer lloc, moltes gràcies a Gustau Torres, l’equip de Promoció Econòmica i a la Brigada de l’Ajuntament de Girona per ajudar-nos en els temes logístics i d’organització. I a l’Associació d’Amics de les Flors per donar-nos la possibilitat de fer el muntatge en un espai tan magnífic.

  I finalment, moltes gràcies a vosaltres, visitants de l’exposició o del web, que doneu sentit a la nostra feina i a les paraules que escric. Visca Girona Temps de Flors i per molts anys!

  Etiquetes: aparadorisme, gironatempsdeflors, muntatgesflorals

  Boda L&J con Bodas de Cuento
  bodasdecuento bodaromantica bodaselujo luxuryweddings spaindestinationwedding bodasemporda casarsealemporda
  Cuando trabajas con los chicos de Bodas de Cuento, sabes que esa boda será, como mínimo, mágica....

  Descubre más...

  Boda S&D en Mas Noguer
  bodasdecuento bodaselujo bodas romanticas cuentodehadas
  S&D nos contactaron con una idea muy clara en mente: querían que su boda fuera como un cuento...

  Descubre más...

  Boda L&A en Masia Can Dansa
  flores boda bodas rusticas bodas romanticas bohoweddings
  La boda de L&A fue muy especial para nosotros, pues son familiares de las personas que gestionan...

  Descubre más...

  G-X298TEKTQR