Cava de saüc d'Abèlia i mel

Sorteig de cava de saüc

Amb l’article d’avui inaugurem oficialment el bloc: serà la primera entrada que publiquem en viu! I per celebrar-ho, obrim un sorteig d’una ampolla de Cava de Saüc de la Iolanda Bustos de la Calèndula. Perquè puguis brindar a la nostra salut!

T’animes?

SORTEIG DE Cava de Saüc i Sorrencs

Des d’Abèlia i mel sortegem un ampolla de Cava de Saüc, cortesia de la Calèndula, i una caixa de Sorrencs, unes galetes típiques de Riudarenes.

Per participar en el sorteig, només has d’apuntar-te al butlletí electrònic d’Abèlia i mel abans del 15 de novembre. El trobaràs a la nostra web, a la nostra pàgina de Facebook i en aquest enllaç: http://abeliaimel.us14.list-manage.com/subscribe?u=acb184b6ec7423ee3d50424d4&id=f09f1f682d

El guanyador s'anunciarà el dia 30 de novembre.

Per la nostra banda, aprofitem l’avinentesa per obrir el Cava de Saüc que vam fer el passat mes de juny. L’hem deixat macerar prop de 4 mesos i ... ha quedat boníssim. Segueix, pas a pas, el procés per elaborar-lo. Recorda que les flors de saüc surten entre els mesos de maig i juny.

INGREDIENTS (10 ampolles)

 • 20 flors fresques de saüc
 • 10 L d’aigua
 • 1 kg de sucre*
 • 15 ml de suc de llimona
 • Un recipient gran o damajoana (15 L de capacitat)
 • Una gassa o un drap de fil
 • *Jo  vaig substituir el sucre blanc per panela: el cava queda bo igual però surt més fosc i, per tant, no s’assembla tan al cava.

PASSOS A SEGUIR

 • PAS 1. Recollir les flors de saüc de bon matí, quan la rosada s’ha assecat però el sol encara no és gaire fort. Intentem treballar amb flors d’arbre no tractat, de manera que no les hàgim de netejar i puguem mantenir-ne tots els llevats  que faran la fermentació.
 • PAS 2. Preparem un recipient gran amb l’aigua, hi aboquem el suc de llimona. Tot seguit i afegim el sucre de forma progressiva mentre l’anem remenant per tal que es vaig dissolent.
 • PAS 3. Hi afegim les flors de saüc, procurant que quedin ben amalgamades de l’aigua.
 • PAS 4. Tapem el recipient amb una gassa per evitar que hi entrin les mosques del vinagre.
 • PAS 5. Deixem macerar la mescla durant 15 dies a sol i serena, tot remenant-la cada dos dies.
 • PAS 6. Colem la maceració i posem el líquid en ampolles amb el tap lligat, ja que la fermentació produirà gas que podria destapar l’ampolla. Per obrir les ampolles, hem d’esperar, com a mínim 3 mesos.

VÍDEO DEL PAS A PAS!

 

Si el cava t’ha sortit dolç, el maridatge més fàcil és amb unes postres poc dolces com un pastís Tatin de poma o un iogurt d’ovella amb confitura de pera.

Si ha sortit sec, com un cava de raïm, es pot combinar amb amanida de fruites i flors, o un plat amb tocs greixosos, com un foie gras o una pasta de full amb crema de porros.

Òscar Parejo, enòleg i sommelier

 

USOS MEDICINALS DEL SAÜC

Les flors de saüc són una de les plantes medicinals més interessants que tenim a casa nostra. Molt riques en sals minerals, flavonoides i àcids orgànics, tenen un gran poder sudorífic, diürètic, depuratiu i antiinflamatori, molt aconsellable per alleujar molèsties durant processos febrils o en casos de xarampió, rubèola o escarlatina. En la bibliografia que habitualment consulto, no he sabut trobar usos medicinals demostrats del cava de saüc.

ATENCIÓ: Les flors de saüc es poden confondre amb les flors de l'èbol, molt tòxiques. Si no coneixeu gaire el saüc, recordeu que és un arbust de tronc llenyós, amb les flors amb tendència a penjar i que no desprèn olor desagradable, en contra del que sí fa l'èbol.

Per cert, ja heu votat a la Iolanda Bustos com a cuinera de l'any? Si sou uns apassionats de les flors, heu de donar el vostre vot a la seva candidatura!

Etiquetes: plantes comestibles, plantes medicinals, licors casolans, la calèndula, abèlia i mel

Boda L&J con Bodas de Cuento
bodasdecuento bodaromantica bodaselujo luxuryweddings spaindestinationwedding bodasemporda casarsealemporda
Cuando trabajas con los chicos de Bodas de Cuento, sabes que esa boda será, como mínimo, mágica....

Descubre más...

Boda S&D en Mas Noguer
bodasdecuento bodaselujo bodas romanticas cuentodehadas
S&D nos contactaron con una idea muy clara en mente: querían que su boda fuera como un cuento...

Descubre más...

Boda L&A en Masia Can Dansa
flores boda bodas rusticas bodas romanticas bohoweddings
La boda de L&A fue muy especial para nosotros, pues son familiares de las personas que gestionan...

Descubre más...

G-X298TEKTQR